Högskolan Kristianstad

Tvist om lärarundantaget vid Högskolan Kristianstad

Villkor Under pandemin satte två lärare vid Högskolan Kristianstad samman ett digitalt undervisningsmaterial. Men höstterminen 2022 hade materialet kopierats och användes av en annan lärare. Efter en facklig tvist har nu högskolan betalat ersättning till de två lärarna.

Regler för tjänsteresor varierar inom akademin

Villkor Ta tåget, inte flyget, om resan är upp till 50 mil. Eller upp till 70 mil. Eller när det känns ”rimligt”. Universitetsläraren har granskat skillnaderna mellan 33 lärosätens riktlinjer för anställdas tjänsteresor.

Lärosätena får inget extra för omställningsstudiestöd

Finansiering Det nya omställningsstudiestödet innebär att högskolor och universitet kan behöva uppdatera sitt utbildningsutbud. Kostnaden för det måste tas från befintligt anslag, då budgeten inte innehåller några extra pengar.

Kocken som började forska

Forskning Sarah Forsberg är kocken som sadlade om till att ägna sig åt mat och måltider på akademisk nivå. De senaste tre åren har hon doktorerat i mat som ska ätas med fingrarna, för att underlätta för äldre som har svårt att äta med bestick.

Högskolan Kristianstad

Högskolan Kristianstads nya modell gav mer jämställd fördelning av medel

Jämställdhet Högskolan Kristianstad har genom en ny fördelningsmodell kraftigt ökat kvinnors andel av forskningsmedlen. Det är ett av exemplen i slutrapporten om lärosätenas jämställdhetsintegrering åren 2016–2019, där Jämställdhetsmyndigheten konstaterar att uppdraget från regeringen har stärkt arbetet.

Hon gör instruktionsvideor för studenter

Undervisning Hallå där Åsa Kronkvist, IKT-pedagog vid Högskolan Kristianstad, som samlat sina instruktionsvideor för studenter på en sajt på nätet, hkr.instructure.com/courses/1001.

Brysselnärvaro ska stärka lärosäten i södra Sverige

Samverkan Hallå där, Rickard Eksten, representant i Bryssel för Lärosäten Syd, ett samarbete mellan universiteten i Lund och Malmö, högskolorna i Halmstad och Kristianstad, BTH och SLU. Deras Brysselkontor invigdes i december.

Han gör succé på Youtube med sina filmer om kroppen

Undervisning Mer än 730 000 visningar. Det är facit för de drygt 100 pedagogiska filmer om människokroppen som Agne Paulsson, adjunkt vid Högskolan Kristianstad, publicerat på Youtube. Men youtuber vill han inte kalla sig. I alla fall inte riktigt än.